Musik forbinder os – med glimmer og pailletter

20 Giugno 2016
1.304 Views

Af Elvira Mormino

I 1956 startede Det Europæiske Melodi Grand Prix, arrangeret af sammenslutningen af europæiske tv-selskaber, European Broadcasting Union. Melodigrandprix er et af de længste kørende tv-programmer i verden, med over 200 millioner seere.

I de sidste mange år er Det Europæiske Melodi Grand Prix, for mig, blevet en fast årlig aftale. Det handler ikke om musiksmag eller musikgenrer, for Melodigrandprixet har sin egen, meget unikke og særlige musikgenre. Det handler om, at det findes og om at landene i tre aftener holder sammen, i stedet for at diskutere, misforstå hinanden eller skændes.

Europa og verden er for tiden mere interesseret i forskelle, ulemper og distancer , i stedet for ligheder og fordelene ved at stå sammen. Den europæiske union opstod som et projekt om fred og solidaritet, med formålet om at sammen undgå fortidens fejl.

Derfor er melodigrandprixet, trods diskutabel musiksmag og kitschet æstetik, en fantastisk begivenhed! Et show som fejrer Europa ved at understrege forskellenes charme ved hjælp af pailletter, ekstravagante lysshow og en god dosis selvironi!

Jeg siger ikke, at Melodigrandprixet er perfekt, tværtimod! I stedet, er det nok et af de mest politiske show i tv i dag. Når der stemmes om Melodigrandprixet, ved alle, at det ikke altid handler om yndlingssangen, men oftest om yndlingslandet. Stemmerne er sociale, historiske og politiske. Danskere stemmer på resten af Skandinavien, Balkanlandene stemmer på hinanden, og så videre. For eksempel, i år, vandt Ukraine med sangen 1944 om Sovjetunionens deportation af Krim-tatarerne til Centralasien. Dog accepteret i konkurrencen som ikke indeholdende politiske budskaber, er sangen meget politisk og det er nok en af grundene til, at den vandt.

Men som overbevist europæer værdsætter jeg, at der findes et program der har som formål at verden holder sammen. Det er muligvis en kliché, men for mig, giver Det Europæiske Melodi Grand Prixs motto Come Together god mening. I en verden som vores, vil jeg hellere være en kliché, end bitter og opgivende!

Leave A Comment