Skomageren fra Bonito  

20 Giugno 2016
2.107 Views

38Salvatore Ferragamo er nok verdens mest berømte skomager og hans elegante kreationer og trendsættende sko fås stadig over hele verden. Men successen begyndte hos filmstjernerne i Hollywood 

 

Af Generoso D’Agnese

 

Da Salvatore Ferragamo døde i 1960, frygtede alle, at det kæmpe imperium han havde opbygget, ville gå tabt på grund af familiemæssige uoverensstemmelser og økonomiske krav. Dette skete dog ikke. Ferragamo-brandet er bevaret efter sin skabers død, og det har fået tilført ny næring via Ferragamos kone Wanda og deres seks børn. Navnet Ferragamo er et af de ældste brands i modens elite, og leverer en unik vision og målbevidsthed til modens historie.  

Salvatore Ferragamo blev født i Bonito i provinsen Avellino i 1898 som nummer elleve i en søskendeflok på fjorten. Han forlod skolen efter de tidlige klasser for at gå i lære som skomager, et valg hans familie var imod, da de ikke mente, der var fremtid i  det. Men han købte en mindre forretning i Bonito og begyndte at skabe sine første damesko efter mål. For at dygtiggøre sig inden for sit håndværk, valgte han i 1914 at slutte sig til sine brødre i USA. Han fik sit første job hos en skoproducent i Boston og fik hurtigt øjnene op for det store potentiale i industriel fremstilling af sko.  

PAG007Skabte de første sandaler 

Ferragamo valgte dog ikke at forfølge denne tilgang, men tog i stedet for til Santa Barbara i Californien for at starte sin første forretning sammen med sine brødre.  Han så hurtigt, hvilket potentiale filmverdenen og Hollywood udgjorde og besluttede at forlade Santa Barbara og brødrene for at arbejde med i dette projekt, og da tidens store kvindelige stjerner opdagede Ferragamos italienske skodesign, gav de ikke slip på det igen.  

Salvatore Ferragamo tog kurser i den menneskelige anatomi, ingeniørteknik, kemi og matematik på universitetet i los Angeles og tilegnede sig afgørende viden til brug for sin skoproduktion. I 1923 slog han sig ned i Hollywood og fik store navne som Rodolfo Valentino, Gloria Swanson og Joan Crawford som kunder.  

Håndværkeren fra Bonito startede en revolution, da han skabte de første sandaler, modeller, der bragte ham opsigtsvækkende succes. Skoene fra Ferragamo var solide, komfortable og levede fuldt op til kroppens anatomi, uden at være ortopædiske sko, men skilte sig derimod ud for deres store elegance.  

 

Vendte tilbage til Italien

 

Det enorme antal ordrer Ferragamo modtog, fik ham til at vende tilbage til Italien, hvor han vidste, han kunne finde skomagere, der var dygtige nok til at fremstille hans sko. Han startede sit første værksted i Firenze med 60 ansatte, men blev ramt af det pludselige eksportforbud til USA i 1927 og måtte erklære sig konkurs.  

Ferragamo forlod Italien for at vende tilbage til USA, og i løbet af 1936 var hans forretning igen en kæmpe succes takket være en lang række nye kunder. Under anden verdenskrig klarede Ferragamo sig ved at skabe en af sine mest populære kreationer – de berømte wedges i kork, solide og lette sko, der straks blev kopieret af andre designere. I 1940 flyttede han værkstedet til Palazzo Spini Feroni i Firenze, og samme år blev han gift med Wanda Miletti, datter af den lokale læge fra Bonito.  

 

Efter krigen indtog Ferragamo på ny Hollywood ved at skabe stiletter med metalhæle og sandaler med overdele af nylongarn. To kreationer der bragte ham en “Neiman Marcus Award”, der anses for at være modeverdenens Oscar, som blev tildelt ham i 1947, for første gang nogensinde til en skomager.  

 

Værksted i Firenze 

 

PAG107ABerømtheder som Greta Garbo, Anna Magnani, Grevene af Windsor og Audrey Hepburn tog til Firenze og bestilte sko efter  mål på Ferragamos værksted, hvis produktion aldrig blev fuldstændig mekaniseret. Et fravalg der sendte et klart budskab til industriverdenen, og som blev ført videre efter Ferragamos død, af hans kone og førstefødte datter, Fiamma. Fiamma modtog selv “Neiman Marcus Fashion Award” i 1967, og “Saks Fifth Avenue Award” i 1969, og endnu en “Neiman Award” i 1975, samt “Fashion Footwear Association of New York Medal of Honor” i 1993. 

I dag er Ferragamo førende inden for mange forskellige produkter lige fra sko til parfumer og har butikker på verdensplan - herunder også i København. Og dermed er drømmen gået i opfyldelse for den utrættelige håndværker fra Bonito.   

Leave A Comment