Italiensk og Dansk Kultur har stærke bånd

Danske kunstnere har i flere hundrede år rejst og søgt inspiration i Italien, og turisterne fulgte i deres fodspor. I dag lader italienerne sig inspirere af den danske samfundsmodel med cykling og grøn byplanlægning

De tætte bånd mellem Danmark og Italien går langt tilbage. I 1800-tallet fik mange danske kunstnere øjnene op for Italien og fandt inspiration til malerier, statuer og eventyr, og både italienere og danskere er fortsat meget bevidste om det kulturelle møde mellem vore to lande. I Italien gøres der meget for at mindes de enkelte kunstnere, ligesom mange danskere vælger at rejse i deres berømte landsmænds fodspor.
Det er dog ikke kun turister, der drager mod italienske himmelstrøg. Mange danske studerende vælger et Erasmusophold eller sågar en hel uddannelse på et italiensk universitet. Andre igen har giftet sig italiensk, og flere danskere har fast bopæl og arbejde i Italien. Det er først og fremmest de større italienske byer, der tiltrækker de danskere, der bosætter sig i Italien. Men flere foretrækker de mere naturrige områder i både den nordlige og den sydlige del, hvor nogle vælger at blive selvstændige og beskæftige sig med alt fra vinproduktion til turisme.
Det Danske Institut
De kulturelle bånd er stærke og skal forblive sådan. Nær Piazza Thorvaldsen i Rom, ligger det Danske Institut, der huser danske forskere og kunstnere, der vil studere i Italien. Her forskes i arkæologi, filologi, historie, kirke-, kunst-, litteratur- og musikhistorie, samt billedkunst, fotografi, arkitektur og musik, ligesom instituttet er vært for adskillige kulturelle arrangementer. I år kan bygningen, der er tegnet af Kay Fisker og er under protektion af Hendes Majestæt Dronningen, fejre sit 60-års jubilæum. Ambassadens kultur arbejde har fokus på promovering af kulturelle aktiviteter i Italien med en dansk deltagelse, som musikfestivaler, teaterforestillinger og bogpræsentationer. Et stort projekt er ”Nordic Film Fest”, der finder sted til maj for 6. år i træk i Roms smukke park, Villa Borghese. Filmfesten er skabt gennem et tæt samarbejde mellem de fire nordiske ambassader i Rom, Skandinavisk forening og Roms Kommune. Hensigten er at skabe et ’lille Norden’ i Italien, hvor et italiensk publikum møder nordisk kultur, værdier og historie fortalt igennem film.
Italiensk og Dansk Kultur har stærke bånd
Der er en udbredt italiensk interesse for Danmark og ”den danske model”, og ambassaden har flere gange samarbejdet med italienske medier om at formidle forskellige aspekter af dansk kultur, som danske børnefamiliers vilkår, vores cykelkultur og grøn byplanlægning. Herudover har italienske medier rigtig fin fokus på Aarhus Kulturby 2017, der er med til at tiltrække endnu flere kulturbevidste, italienske turister.
Arbejder for danske interesser
På mange punkter er Danmark og Italien forskellige – historisk, kulturelt og ikke mindst klimamæssigt – men der er endnu flere aspekter, der knytter os sammen, der giver grobund for samarbejde på en lang række områder. Den danske ambassade i Rom arbejder først og fremmest med at fremme danske interesser i Italien og styrke det allerede stærke bilaterale forhold mellem Danmark og Italien. Italien har i årevis ligget omkring top-10 over danske eksportmarkeder. I år forventes dansk eksport til Italien at ligge på 16,5 mia. kr., mens importen fra Italien bliver endnu højere. Derfor har Danmarks Eksportråd etableret Danish Business Club Italy for chefer og ledende medarbejdere, der arbejder for danske datterselskaber i Italien. Det overordnede mål er at lette kontakten mellem lederne af danske virksomheder i Italien og forbedre deres synlighed og deres betydning for den italienske økonomi og dens videre udvikling.
Ambassadens arbejde baseres i høj grad også på det tætte samarbejde der er i både EU, NATO og FN – hvor der igennem mange år har været et tæt og konstruktivt samarbejde.
Iben Julia Ingeman Sørensen arbejder i kultur og presse afdeling på den Danske Ambassade i Rom

Leave A Comment